1940-luku

Sotavuosina 1939 – 1944 radio oli keskeinen yhteydenpitovälinen sota- ja kotirintaman välillä. Lahden radioaseman kautta toimitettiin uutisten yhteydessä mm. salaisia viestejä kaukopartiolle. Soittamalla Säkkijärven polkkaa taukoamatta päiväkausia vuonna 1941 eliminoitiin venäläisten radiomiinojen toiminta Karjalan kannaksella.

Myynnissä olivat “Pikku-Matti” ja “Iso-Matti”, puukoteloiset 4- ja 5-putkiset radiot. Koska materiaaleista oli puutetta sodan aikana, alettiin rakenteissa käyttämään paperipohjaisia kaiuttimia ja yksinkertaisia puukoteloita.

Yhdysvaltalainen työryhmä kehitti transistorin. Vuosikymmen lopulla suomalainen radioteollisuus kehittyi voimakkaasti, koska sodan aikana oli ollut pakko kehittää omaa radioteollisuutta puolustusvoiminen käyttöön.

Miljöömuseon 1940- luvun huone kuvaa Viipurista Kouvolaan muuttaneen perheen olohuonetta. Monet esineet on valmistettu korvikeaineista raaka-ainepulan vuoksi. Tavaraa säännösteltiin ja ostokortit olivat käytössä. Huoneessa on esillä mm. Helsingin 1940 olympilaisia varten kehitetty radio. Kouvola määrättiin uuden Kymenläänin pääkaupungiksi.

Ääninäyte. Aunuksen radio, 1941
Ääninäyte. Presidentti Kallion uudenvuoden puhe, 1940
Ääninäyte. Lontoon Olympialaiset 5000m, 1948
Ääninäyte. Sota-ajan lauluja, 1940
VEF radio (Latvia)