Sotilasradiomuseo

Sotilasradiomuseo sijaitsee radiomuseon kanssa museon uudessa rakennuksessa. Siellä on esillä talvi- ja jatkosodan aikaisia eri ryhmittymien käyttämiä radiolaitteita sekä sodan jälkeen käytössä olleita.

Kyynel-radio (M4), jonka kehittäminen aloitettiin jo vuonna 1939. Radion ensimmäisillä versioilla voitiin vain lähettää sanomia. Myös myöhempiä Kyynel-versioita on esillä.
Kaukopartiomiesten Töpö-radio, jolla voitiin vain kuunnella sanomia, joita Lahden radioasema lähetti mm. uutislähetyksien sisällä.
Venäläinen Sever desattiradio täydellisillä varusteilla., joka muutama vuosi sitten löytyi Luumäen Hermusen kylästä. Tämä Sever on harvinainen vaihtovirtalaite.
Vakoilija Kerttu Nuortevan vakoiluradio, jonka hän yritti viedä piiloon yhteen pesulaan
korsuissa käytössä olleet korsuradiot, joissa kaikissa lisävarusteena shakkilauta. Kaikki 3 eri valmistajien valmistamaa ovat esillä.

Näytteillä myös maailman lienee ensimmäinen kovassa käytössä ollut ”kännykkä”. Länsiliittoutuneiden Normandian maihinnousussa käyttämä käsiradio.

Museossa on myös esillä salakirjoituksessa käytetty ns. matolaatikko sekä amerkkalaisvalmisteinen agenteille tarkoitettu matkalaukkuradio, jota Suomeen toimitettiin 1940-luvun lopulla siltä varalta, että Neuvostoliitto miehittäisi Suomen.

Maanpuolustussäätiön avustuksen turvin on aloitettu vanhojen, Suomessa valmistettujen sotilasradioiden sijainti- ja sarjanumerotietojen etsintä ja arkistointi.
Projektin tähänastista tulosta voi tarkastella tästä linkistä:
Sotaradiot (http://putkiradiomuseo.fi/sotaradiot/sotaradiot.htm)

Sotilasradiomuseon radioamatööreillä on voimassa kutsu OI5PRM

Sähköposti: sotilasradiomuseo@putkiradiomuseo.fi
Facebook: Kouvolan Sotilasradiomuseo

Sotilasradiomuseon uudet hyllystöt antavat mahdollisuuden esitellä aikaisempaa paremmin esineistöä