Radistit Raavuorella – ukkosta

raaaRadistit Raavuorella – kuinkas sitten kävikään?

Syysaamu valkeni utuisena, mutta lämpimänä. OH5J, OH5FP ja OH5YW saapuivat Elimäen Raavuorelle valmistautumaan taas yhteen perinneradiotapahtumaan. Kurjet huusivat jossain suolla ja leikkuupuimurin hyrinä kantautui Raavuorta ympääröivältä pellolta.
Vuorella sijaitsee teleoperaattorin maston lsäksi myös savikiekkorata, jonka lipputankoon hinasimme Windomin syöttöpisteen.
Jousipyssyllä ammuttiin männynlatvaan vielä 40:n dipolin ja 80/40 trappidipolin toiset päät.
Aurinko porotti nyt oikein tosissaan ja hiki valui. Voimakone sijoitettiin sopivaan maastopainanteeseen ja kone käyntiin.
Kahdeksallakympillä alkoi kuso kulkea, VREH ”Bertan” avainnusrele klonksutti tasaiseen tahtiin. Voimakone aiheutti pienoista kipinärutinaa bandille, mutta ei häiritsevästi.
Välillä nautittiin teetä ja vehnästä, sitten taas kusoiltiin. Antennianalysaattorilla mittailtiin antenneita ja nyt alkoi kuso kulkea myös neljälläkympillä ruotsalaisella Ra200 radiolla.
Kevyt kenttälounas, rokkaa ja vanikkaa ja sitten Bertta poksahti.
Rele toimi mutta tehoa ei tullut ulos ollenkaan.
Ra200:lla kusoilu jatkui neljälläkympillä, pohjois-Suomeen ja ruotsiin oli hyvä keli.
Bandilla alkoi pienoinen rätinä, ukkosta ilmassa. Eikä aikaakaan kun mustat ukkospilvet vyöryivät ylitsemme, salama leimusivat ja vettä satoi kuin saavista kaataen.
Emme uskaltaneet enää kusoilla, antennikaapelit iskivät sinistä kipunaa.
Pillit pussiin, antennin kerälle ja kotia kohti. Ensi vuonna taas uudestaan.

One thought on “Radistit Raavuorella – ukkosta
  1. Terve,

    Sen verran ehdin istua oman Berttani ääressä vähän klo 10 jälkeen että sentään löysin käyttämänne aalto. Teitä en kuitenkaan saanut luettua, ainoastaan vasta-asemanne tuli riittävällä voimakkuudelle tänne Raippaluodon saarelle. Sitten jouduin valitettavasti touhuamaan vähän muiden asioiden kuin radiolaitteiden, joten en ehtinyt jäädä odottamaan kelin mahdollista muuttumista suotuisempaan suuntaan.

    Ymmärränkö tekstistäsi oikein että tuotitte itse oma sähkönne, ilmeisesti generaattorilla? Kertoisitko vähän lisää kokemuksistanne siitä? Olen itse suunnitellut mahdollisesti workkivani maasto-olosuhteista tulevan joulukuun PRT-tapahtumassa. Bertan virransyöttö pitisi kuitenkin tapahtua VSDPD:n kautta joten 230VAC joutuisin taikomaan jostain. Yhdellä pienellä agregaatilla olen kokeillut mutta siitä tuli aika kova rutina. Minkälaiset ovat teidän kokemuksenne?

    73 de Pontus

Comments are closed.