Mikä?

logoPerinneRadioTapahtuman (PRT) kohderyhmänä ovat kaikki ne – pääosin suomalaiset – radioamatöörit, joita kiinnostavat vanhat sota-ajan kenttä- kuin muutkin sotilasradiot ja niiden ominainen ”soundi”. Monien kiinnostus näihin radioihin on syntynyt niihin liittyvistä sotatarinoista (mm. Kyynel) ja radiotiedustelun legendaarisista tuloksista. ”Bertta”, ”Veera” ja muut PV:n kenttä- ja sissiradiot tuovat mieleen useimmille varttuneemmille hameille oman varusmiesajan tai YK-joukkojen muistot ja perinteet. Perinneradiotapahtuman tarkoituksena on tarjota mahdollisimman monelle – nuoremmalle ja varttuneemmalle – radioamatöörille mahdollisuuden pitää yhteyksiä nostalgisilla perinneradioilla muihin ra-asemiin, sekä motivoida historiallisen radiokaluston kunnostusta ja edistää sähkötyksen käyttöä radioamatööriliikenteessä..

Painotukseltaan talvi- ja kesätapahtumat ovat hieman erilaiset. Radioamatöörien itsenäisyyspäivän tapahtuma 6.12 on luonteeltaan korostetun isänmaallishenkinen, sotaveteraanien työtä kunnioittava ja radion merkitystä sodassa esille tuova tilaisuus. Perinneradioasemien toiminta perustuu tällöin yksinomaan vanhojen radioiden käyttöön. Kesän PRT sen sijaan on vapaamuotoisempi toimintapäivä, joka voi liittyä esim. perinneradioasemaa operoivan kerhon (tai yksityisen henkilön) leiriin tai muuhun kenttäoperointiin.

PRT:llä on johtoasema, joka hoitaa tapahtuman järjestelyt. PRT-liikennöinti tapahtuu pääasiassa 80 metrin amatöörialueella, mutta johtoasema voi harkintansa mukaan ottaa mukaan muitakin radioamatööreille varattuja HF-alueita. Johtoasema antaa tästä tapahtumakohtaiset ohjeet. Johtoasemalla on omassa tapahtumassaan oikeus hyväksyä tai hylätä jonkin uuden laitetyypin soveltuvuus varsinaiseksi PRT-asemaksi, jolle tapahtumassa osoitetaan oma taajuus (ns. tolppa-asema).

Tapahtuman päätarkoituksena ei ole kilpailu eikä osallistujien paremmuusjärjestykseen laittaminen. Lokeja ei kerätä. Tapahtumaan ovat tervetulleita osallistumaan vasta-asemina kaikki radioamatööriasemat myös uudemmalla kalustolla.