Kaukopartio Haapasaaressa

FotoSketcher - EKA_YRITYS 2

Haapasaari sijaitsee runsaan kahdenkymmenen kilometrin päässä mantereesta Kotkan edustalla. Neuvostoliiton meiltä väkisin ottama Suursaari siintää maijasteetillisena horisontissa eikä Seiskarin saarikaan kaukana ole. Paikka on siis mitä mainioin vanhan kaukopartioradion yhteyskokeiluihin.
Saavuimme yhteysalus Otavalla saaren laiturille 11.8 klo. 11.00.
Ensimmäiseen yhteyskokeiluun oli aikaa tunti. Raahasimme varusteet läkähdyttävässä helteessä korkealle kalliolle Suomen pienimmän osuuskaupan edustalle ja virittelimme Kyyneleen alkuperäisen antennin kaupan lipputangon ja saaristolaiskatajan välille.
Pikainen kokeilu, että Kyynel heräsi henkiin ja sitten nautimme mukaanottamaamme sissimuonaa, Lidlin kahvia ja Karjalan piirakkaa.
Klo. 12.05 kytkettiin radioon ensin hehkuvirta ja sitten anodijännite. Vastaanotin oli mykkä. Pientä krahinaa kuului, mutta ei muuta ja juuri äsken toimi OK. Päätettiin lähettää sokkona ja muilla viestivälineillä saatiin yhteys Kotkaan, jossa ensimmäisen portaan kuunteluasema yritti kuulla heikkoa signaalia. Ei mitään. Toisen portaan kuunteluasema Kiihtelysvaarassa oli mielestään kuulevinaan ”jotain”.
Purettiin antennit ja siirryttiin pikamarssia Haapasaaren vanhan kansakoulun (1890 – 1973) pihapiiriin, jossa saimme antennin molemmat päät korkeammalle.
Klo. 13.05 oltiin taas valmiina lähettämään sokkona. Ensimmäisillä Päämajan kaukopartioillakin oli vain Kyynel-lähetin, vastaanottimenaan Töpö-radio, jolla kuunneltiin Lahden Yleisradion taajuudelta partioille päin annettuja peitesanomia. Meillä Töpöä markkeerasi nykyaikainen Icom radioamatöörilaite, jolla päästiin kuuntelemaan ainakin omaa lähetettä.
Harmiksemme totesimme, että useat mantereella sijaitsevat asemat kutsuivat meitä, mutta oma lähetteemme ei kuulunut minnekään.
Klo. 14.05 aikaikkunaan päätimme vaihtaa varataajuuden kiteen Kyyneleeseen. Nyt alkoi jo oma lähete kuulumaan tarkkailuvastaanottimestamme, mutta silti mantereella ei kukaan kuullut mitään.
Välillä taas nautittiin evästä ja hätisteltiin punkkeja ja muita öttiäsiä kauemmas.
Klo. 15.05 – ei mitään.
Klo. 16.05 – ei mitään, ei yhtään sähkötyasemaa koko alueella
Klo. 17.05 viimeinen aikaikkuna. Antenniksi vaihdettiin vähän korkeammalla oleva Windom, joka saatiin liitetyksi Kyyneleeseen hauenleuka-liitoksin.
OI5PRM-kutsut kiirivät eetteriin, mutta siltikään ei mitään. Bandi pysyi hiljaisena. 17.15 päätettiin vielä kutsua viimeisen kerran, yhteysalus oli jo tulossa kohti Haapasaarta.
Yllättäen varataajuudelta 3533 kHz vasta-asema Röykästä, OH2LIR, vastasi kutsuumme, saimme raportit 599/559 vaihdettua ja se oli siinä. Kaukopartiomme tavoite oli saavutettu ja signaalimme kuultu.
Nyt on Kyynel taas Kouvolan Sotilasradiomuseon vitriinissä, yhtä kaukopartiomatkaa rikkaampana.
Kiitos kaikille jotka epätoivoisesti yrititte saada yhteyttä asemaamme.

Haapasaaren kaukopartio
OH5YW, OH5FRJ, OH5ZN, OH5RM, OH7TE